Întâlnirea online a schimbat natura relațiilor umane?

Este corect să spunem că întâlnirile online au schimbat modul în care întâlnim oamenii din societatea de astăzi. Deci, este un lucru bun? Sau am progresat până la un punct din care nu se mai întoarce la „vremurile bune”?

Profesorul asociat Gery Karantzas de la Școala de Psihologie a Universității Deakin explorează această întrebare și aruncă puțin lumină asupra elementelor fundamentale ale întâlnirii.

Întâlnirea veacurilor
Conf. Prof. Karantzas explică faptul că atunci când căutăm un partener, caracteristicile pe care le căutăm pot fi separate în trei mari categorii: căldură și încredere, vitalitate și atractivitate, statut și resurse.

„Atât bărbații, cât și femeile apreciază căldura și încrederea ca fiind cea mai mare importanță”, conf. Assoc. Prof. Karantzas spune. El continuă să explice că echilibrul dintre aceste categorii se schimbă în funcție de ceea ce oamenii caută într-o relație. De exemplu, pentru cei care doresc o acțiune pe termen scurt, vitalitatea și atractivitatea cresc în importanță, dar totuși nu depășesc căldura și încrederea.

Explicat mai în profunzime în articolul său Toți vrem aceleași lucruri la un partener, dar de ce? Conf. Prof. Karantzas rezumă că evaluăm subconștient toate informațiile disponibile pentru a determina dacă această potrivire potențială răspunde acestor nevoi. Când ne uităm la profilurile online, principalul lucru pe care trebuie să-l evaluăm este fotografiile. „Imaginile pot comunica multe lucruri, nu doar vitalitatea fizică, fie că par ațipate sau calde, putem vedea și alte lucruri”, explică el.

Sari online
În civilizația tehnologică din zilele noastre, vedem că întâlnirile online sunt ceva acceptabil social pentru oamenii de toate vârstele. Dar vine cu provocările sale. „În timp ce oamenii consideră că este un mod minunat de a întâlni oameni, unii se simt copleșiți sau deziluzionați de întâlnirile online din cauza tuturor opțiunilor disponibile”, Assoc. Prof. Karantzas explică.

Alegerile sunt interminabile; ce site-uri și aplicații folosim, câte profiluri ne uităm, cum comparăm meciurile, ce includem în propriile noastre profiluri? Procesul este ca o bandă transportoare continuă și poate duce uneori la sentimente de dezamăgire.

Când întâlnești pe cineva online, Assoc. Prof. Karantzas sugerează că, de asemenea, avem tendința de a examina potențialele noastre meciuri mult mai îndeaproape decât ne-am face față în față. „Căutăm erori de ortografie în bio-ul lor, ne ținem de lucrurile pe care le spun și le supravalorizăm, evaluăm dacă acestea sunt autentice și autentice sau dacă sunt genul de persoană cu care am vrea să avem o relație”, a spus el. explica.

„În timp ce oamenii consideră că este o modalitate excelentă de a întâlni oameni, unii se simt copleșiți sau deziluzionați de întâlnirile online din cauza tuturor opțiunilor disponibile.” Profesor asociat Gery Karantzas,
Școala de Psihologie, Universitatea Deakin
Luând-o offline
Chiar dacă ne întâlnim online, lucrurile vor îmbina IRL. „Avem o dorință înnăscută de conexiune umană și contact fizic”, conf. Assoc. Prof. Karantzas spune. În minutul în care ne luăm lucrurile offline, aspectele tradiționale ale datării. Acestea sunt locurile în care trebuie să vă întâlniți, să descoperiți interesele reciproce, legate de simțul umorului celuilalt. Aceste lucruri pot fi adesea dificil de stabilit prin text.

„Deși putem începe să interacționăm cu aceste lucruri prin mesaje, poate fi adesea dificil de evaluat și avem tendința de a premedita și de a citi în texte mult mai mult decât ar trebui”, conf. Prof. Karantzas spune. El sugerează că aceste dificultăți apar pentru că ne lipsesc informațiile cheie pe care le-am folosit de ani buni pentru a înțelege comunicarea cu ceilalți; comportamente non-verbale și limbaj corporal. „Există doar atât de multe emojiuri care pot transmite. Întâlnirea față în față elimină un anumit grad de complexitate “, spune el.

Uneori, online, oamenii au capacitatea de a schimba situațiile pentru ca unele aspecte din viața lor să pară mai măgulitoare. „Oamenii pot alege să nu dezvăluie lucruri despre ei înșiși sau să îndoaie adevărul. Toată lumea face asta? Nu, dar se întâmplă. ”Assoc. Prof. Karantzas explică modul în care acest lucru este mai ușor de făcut online datorită controlului pe care îl avem asupra amprentei noastre digitale.

Adevărul gol din spatele numerelor
Multe site-uri și aplicații de întâlniri online sunt mai mult decât fericite să difuzeze miile de meciuri pe care le experimentează utilizatorii lor, încurajând persoanele care apelează la serviciul lor pentru a găsi un partener din cauza ratei de succes.

Conf. Prof. Karantzas avertizează, cu toate acestea, nu există dovezi solide care să sugereze o rată mai mare de succes în găsirea meciului ideal online, mai degrabă decât față în față. „În număr, vedem o mulțime de meciuri realizate online, însă se datorează numărului pur care se implică în acest tip de serviciu.” Doar pentru că obțineți meciuri copioase, nu înseamnă că veți avea garanția că vă veți întâlni sufletul.

Deși ideea de a fi expus la un număr mult mai mare de potențiale meciuri online poate părea atrăgătoare, în realitate, această rată mare de potrivire vă poate lăsa, de asemenea, vulnerabilă la o rată mai mare de respingere. Conf. Prof. Karantzas pare să țină evidența tuturor meciurilor tale pentru a cumpăra o mașină nouă. „Este ca și cum ar fi prezentat cu șapte sau opt modele posibile în același timp. Poate fi copleșitor și trebuie să ții cont simultan de multe lucruri ”, spune el.

Poveștile de groază
Conf. Prof. Karantzas a atins, de asemenea, micile proporții de întâlnitori online care experimentează povești de groază despre care auzim prin viță de vie. „Ne cântărim întâlnirile negative în minte mai puternic decât cele pozitive, așa că nu trebuie să auzim multe dintre aceste povești pentru a le aminti”, spune el.

Datarea a evoluat de-a lungul istoriei. Dar indiferent dacă este online sau personal, lucrurile pe care le cauți într-un partener sunt în continuare aceleași. Conf. Prof. Karantzas concluzionează că dorim să ne simțim iubiți și mângâiați și că folosim orice informație ne este disponibilă pentru a face aceste evaluări ale potențialilor noștri parteneri, un meci la un moment dat.

Vrei să navighezi în jungla de întâlniri? Citiți mai multe despre dificultățile de a găsi o potrivire potrivită citind acesta. De aceea este atât de greu să găsești dragoste.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *